Het verhaal achter het garen

Het verhaal achter het garen

Trots om prachtige garens in de collectie te hebben.

John Arbon Textiles
De spinnerij is een van de weinige kleinschalige garenspinnerijen die nog actief zijn in Groot-Brittannië. Ze gebruiken waar mogelijk graag vezels van schapen uit de omgeving en transformeren deze, met de hulp van het vertrouwde team, in unieke en weelderige mengsels in de vorm van garen en tops.

De Molen is opgericht in 2001 en toch sterk gericht op traditie. John Arbon Textiles is gebaseerd op een heel eenvoudig concept: een terugkeer naar de ouderwetse textielproductie door waar mogelijk duurzame ruwe vezels lokaal te betrekken en deze in Groot-Brittannië om te zetten in tops en garens van hoge kwaliteit, in plaats van vliegmijlen te verzamelen door het najagen van de goedkoopste beschikbare arbeid.

Alle machines zijn zorgvuldig verzameld en liefdevol gerestaureerd; velen zijn gered uit oude, traditionele molens toen deze werden gesloten. Het proces van het transformeren van ruwe vezels in afgewerkt garen begint met het schuur- en kaardproces, dat beide buiten de locatie in Groot-Brittannië plaatsvindt.

Rowan
Ze hebben een zeer sterk antidiscriminatiebeleid in het bedrijf, geloven in duurzaamheid, het beperken van hun impact en de uitstekende verzorging van dieren en alle garens zijn mulesing vrij. Rowan voldoet aan alle relevante wetten en probeert voortdurend hun bijdrage aan een ecologisch duurzame samenleving te verbeteren in al hun praktijken, en ze volgen een mandaat om materialen waar praktisch en mogelijk te verminderen, hergebruiken of recyclen. Ze werken samen leveranciers en aannemers die hun impact op het milieu verminderen en het gebruik van milieuschadelijke stoffen verbieden.

RAUMA Garn
Tussen de hoge bergen en een prachtig fjord, spinnen ze sinds 1927 kwaliteitsgaren. Ze zijn gepassioneerd door lokale en duurzame productie, breitraditie en het doorgeven van de geschiedenis. Rauma Ullvarefabrikk is tot op de dag van vandaag een familiebedrijf. Het verhaal begon toen de 25-jarige Erling Digernes bijna 100 jaar geleden de exploitatie van een kleine wolfabriek in een zeehaven in Veblungsnes in Rauma overnam. De fabriek had destijds slechts drie medewerkers, hele eenvoudige machines, en het werk bestond uit veel handwerk. Tegenwoordig wordt het bedrijf geleid door de derde generatie Digernes. Er is veel gebeurd sinds die tijd. Er zijn nieuwe gebouwen en machines bijgekomen, maar tot op de dag van vandaag zijn er sporen te zien van hoe de fabriek er vroeger uitzag. Rauma Ullvarefabrikk is tegenwoordig een van de weinige wolfabrieken die Noorse wollen garens leveren die in Noorwegen worden geproduceerd. En daar zijn zij trots op!

Mohair by Canard
Mohair by Canard is een klein Deens bedrijf, gespecialiseerd in mohair garen. In 1992 is het gezin van vier begonnen met het fokken van mohair geiten in Denemarken, om natuurlijke producten te maken van het haar van de geit, dat, zoals we weten, Mohair wordt genoemd. Ze openden een boerderij winkel waar ze garens konden verkopen van hun eigen mohair geiten en andere Deense mohair producenten. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar mohair geiten over in Denemarken en dus is er helaas niet genoeg voor een stabiele productie. Na verloop van jaren hebben ze besloten de productie, volgens dezelfde normen en waarden, te verleggen naar Zuid-Afrika. Merinowol (mulesingfree) en mohair worden lokaal ingekocht bij boeren die zich houden aan duurzame richtlijnen en branchecertificeringen. Garens worden gemaakt met de beste, traceerbare grondstoffen. Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid, het welzijn van de dieren, goede werkomstandigheden en een eerlijke omgeving voor de werknemers. De garens zijn van superieure kwaliteit!

Erika Knight Yarns
Geboren in Groot-Brittannië, met een passie om vezels, erfgoedfabrieken en aloude ambachten te ondersteunen, is de Erika Knight-garencollectie beknopt en weloverwogen met zorgvuldig geselecteerde vezels en kleuren, zodat u er zeker van kunt zijn dat u een mooi kwaliteitsgaren kiest voor wat u ook doet. Bij de lancering van het merk in 2012 was Erika’s ethos om dingen simpel te houden: de Britse productie waar mogelijk ondersteunen, duurzame, natuurlijke vezels promoten en zowel traditionele vaardigheden als moderne innovatie vieren. In 2019 nam Erika Knight de beslissing om haar creatieve energie te richten op haar passie voor design en duurzaamheid, door het merk en de distributie ervan over te dragen aan Britta en Carsten Kremke van Selected Yarns. Tegenwoordig behoudt het merk Erika Knight zijn geliefde en typisch Britse esthetiek met ontwerpen en kleuren geïnspireerd door het landschap en Erika’s oorspronkelijke ethos en passie voor natuurlijke materialen en ethische productie geweven in de vezel van elk garen. Gekoesterd door Britta en Carsten, blijft de garencollectie groeien.

Pascuali
Pascuali streeft er naar om milieuvriendelijke garens van de hoogste kwaliteit te produceren, waarbij ze veel aandacht besteden aan elk aspect van de productie. Zij nemen hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij en het milieu zeer serieus. Omdat hun toewijding om te streven naar een duurzame toekomst de kern van de visie vormt, zijn ze toegewijd aan het verminderen van het milieu-impact van onze activiteiten, aan het sociaal verantwoordelijk zijn voor onze gemeenschappen en aan het voortdurend verbeteren van elk aspect van ons leven voor de omwille van onze planeet.
– natuurlijke vezels, volledig vrij van synthetische stoffen
– ethische en duurzame productie
– plasticvrije verpakking
– CO2-neutrale verzending
– het Stash-to-Cash-programma

Urth Yarns
Urth Yarns produceert handgeverfde en natuurlijke garens van uitstekende kwaliteit.
Geïnspireerd door de natuur werkt Urth Yarns elke dag aan het verbeteren van de verftechnieken die ze gebruiken, waarbij ze ze altijd een stap verder brengen. We putten uit de overvloed aan ingrediënten die onze aarde ons biedt en veranderen ze in verrassende kleuren en onvolmaakte schoonheid. Onze Harvest-lijn is met de hand geverfd met fruit, noten en wortels, wat een tijdloos palet van aardse tinten oplevert en resulteert in een reeks producten die authentiek zijn. Het proces zelf is bevredigend en lonend, maar er gaat niets boven het gevoel een mooie, onverwachte kleur te zien opduiken.
Al hun collecties worden zorgvuldig vervaardigd door de handen van getalenteerde vrouwen in de studio’s in Mersin en Istanbul. Ze streven er ook naar middelen te creëren om zoveel mogelijk mensen in dienst te nemen via hun programma voor het maken van monsters. In een wereld van machines en massaproductie behoudt de gepassioneerde, bekwame en vooral menselijke aanraking van deze vrouwen de authenticiteit, oprechtheid en verantwoordelijkheid waar Urth als merk voor staat.

Aurinkokehrä
De Aurinkokehrä-garens zijn 100% wol uit Finland, natuurlijk geverfd met eco-gecertificeerde kleuren.
De schitterende kleuren van de Aurikokehrä-collectie zijn gemaakt met ethisch en duurzaam geproduceerde natuurlijke kleurstofextracten, veilig zonder gifstoffen. Het materiaal is voornamelijk duurzame, schone en zachte Finse schapenwol, en de prachtige natuurlijke tinten van de wol completeren en geven diepte aan de tinten van de natuurlijke kleurstoffen. De wol is afkomstig van kleine boerderijen, alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd voor het spinnen van kamgaren, waarbij de kortste vezels worden verwijderd door kammen. Dit maakt het Aurikokehrä-garen buitengewoon zacht.

Fonty
Ontstaan in 1880 in Rougnat, een klein dorpje gesitueerd op de heuvels van de Creuse, aan de oevers van de rivier Le Cher. Dit landelijk en afgelegen gebied is bekend als Les Combrailles en was een plaats voor fokkers en de textielindustrie. Het is een getuigenis en overblijfsel van deze industrie, deze oude fabriek behoort tot de schatten van de plaatselijke geschiedenis. Het heeft het label gekregen “Entreprise du Patrimoine Vivant”(EPV, Levend Erfgoed), het betekent dat het een buitengewone know how heeft, die is overgebleven en van de ene generatie op de andere is overgegaan. De fabricage bestaat uit originele processen, gespecialiseerde vaardigheden, opgedane ervaring in de loop van de jaren en verfijnde technieken, tezamen met traditionele industriële gereedschappen en machines, hetwelk het team repareert, vernieuwt en geleidelijk aan afrondt, daarmee verwijst het naar de traditie van dit textielgebied.

LOVA natuurlijk geverfd met liefde
Duurzaamheid, kwaliteit en diervriendelijkheid vindt LOVA erg belangrijk. De basis van het garen is dan ook een GOTS wol gemengd met een biologisch afbreekbaar polyamide. De garens worden in eigen keuken geverfd met acid dyes. Dit is een kleurstof die door de combinatie van warmte en zuur hecht aan de wol. Om de wol te verven is er verder water nodig. Dit water haalt LOVA, zolang de voorraad strekt, uit eigen regenwateropvang van 600 liter. Bij LOVA zorgen ze er altijd voor dat er geen verfresten in het water achterblijven zodat het restwater weer gebruikt kan worden voor een volgend verfbad of veilig door de gootsteen kan. Het kan overigens wel, bij het wassen van je breiwerk gemaakt van de LOVA wol, dat er wat kleur afkomt. Was je projecten altijd met de hand in koud water.
Van de strengen is er niet één hetzelfde. Het verven is een creatief proces waarbij ter plekke bedacht wordt welke kleuren gebruikt gaan worden.

Iedere streng is uniek en natuurlijk geverfd met liefde.

Dundaga wool
Dit is een 100% Lets schapenwolgaren, bekend als ‘Dundaga’-garen. Het wordt gewassen volgens oude methodes, namelijk met vijverwater en zout, waardoor het tot 70% lanoline kan vasthouden! Dit garandeert dat je gebreide items uitzonderlijk warm zijn. De garens zijn prachtig geverfd met een grote verscheidenheid aan kleuren om uit te kiezen. Het kleurverloop is zeer subtiel en geeft een indruk van nuance en stijl. Omdat het garen bij Pāces Vilnas Fabrika in kleine batches wordt geverfd, krijgt elk stuk een individualiteit die ongeëvenaard is door andere reguliere garens, waardoor uw werken een uniekheid krijgen die nog nooit eerder is vertoond.
Deze wol is zeer duurzaam en neemt zelfs in kwaliteit toe naarmate de tijd vordert, door het dragen en het wassen.

CaMaRose
Trine Bertelsen is in 2008 gestart met het ontwerpen van patronen waarbij haar 3 kinderen haar inspiratie zijn. In 2010 is CaMaRose gestart met de missie om garen van goede kwaliteit te verkopen, betaalbaar en nergens anders verkrijgbaar. Bij de productie van het garen kiest Trine er voor om te werken met leveranciers die ethische en milieuregels op het gebied van dierenwelzijn en milieu nastreven. Daarnaast wil ze brei- en haakpatronen blijven ontwikkelen. Sinds oktober 2021 is CaMaRose OEKO-TEX STANDARD 100 gecertificeerd. Hierdoor worden breisters en haaksters verzekert dat er geen schadelijke chemicaliën in de garens zijn gebruikt.

BC Garn
BC Garn werd in 1972 opgericht als familiebedrijf door Bo Carstensen. Hij moet de passie voor garens hebben geabsorbeerd van toen hij heel klein was, want zijn moeder was een wever en zijn vader was een handelaar in tapijtwol. Haar moeder was al begonnen haar eigen garens voor haar te laten produceren omdat ze niet de soorten garens en kleuren kon die ze nodig had voor haar projecten.

Vandaag de dag ontwikkelt BC Garn een aantal hand- en machinale breigarens. Altijd gemaakt van natuurlijke vezels, vaak biologisch, deels GOTS gecertificeerd.

In het voorjaar van 2018 gingen Bo en Marianna met pensioen en droegen hun “baby” over aan Britta en Carsten Kremke. Wat een toeval dat hun voornamen zo goed bij de bedrijfsnaam pasten dat ze de merknaam BC Garn konden behouden. Britta breit al sinds ze 8 jaar oud was (in de garenwinkel van haar moeder) en op 21-jarige leeftijd was ze de jongste eigenaar van een garenwinkel in Duitsland. Haar man heeft een diploma handelsingenieur en werkt als marketingconsulent. Een geweldige symbiose om het merk te koesteren en verder te ontwikkelen in de geest van de oorspronkelijke oprichters.

Kremke Soul Wool
Mindful garens samengesteld door Britta.
Kremke Soul Wool is een collectie van innovatieve natuurlijke vezelgarens met een toenemende focus op vegan en gerecyclede garens. „Ik zie mijn garenmerk graag als mijn speeltuin. Wanneer ik voel dat er vraag is naar een bepaalde garensamenstelling of wanneer ik geïnspireerd word door trends in de mode- of garenindustrie, probeer ik dat te verwerken in een nieuw garen”, zegt Britta Kremke, oprichter van Kremke Soul Wool. Britta groeide op in de garenwinkel van haar moeder, de eerste ‘alleen garen’-winkel in Hamburg in de jaren ’60. Sinds haar tienerjaren breit ze bijna elke dag: maar uiteindelijk werd ze moe van te veel “Fancy Yarns” op de markt en voelde zich niet geïnspireerd door de standaardassortimenten van “Merino Super Wash” en “Super Sock” garens van de meeste grote merken aangeboden. Wat ze zich voorstelde waren garens “met een ziel”, garens die speciaal waren, garens die een verhaal te vertellen hadden. Dus bijna tien jaar geleden begon ze producenten verschillende vezels te laten spinnen tot interessante, maar klassieke garens tegen concurrerende prijzen voor haar jonge merk.

Novita
Novita is een Fins familiebedrijf, dat is opgericht in 1928 en waar nu de vierde generatie het dynamische bedrijf leidt. Het is specialist in de productie van hoogwaardige garens en inspirerende patronen. De garens worden in de eigen fabriek in Finland geproduceerd en ademen door en door de Finse cultuur uit want de traditie van het ambacht wordt gekoesterd. De natuur van de noordelijke landen dient als inspiratiebron voor de unieke patronen die zowel in magazines als losse patronen worden uitgebracht. Naast Fins zijn ook honderden patronen gratis verkrijgbaar in het Engels via sociale platforms.
Alle grondstoffen komen van het Noordelijk Halfrond, tw Noorwegen, Finland, UK en Spanje ( mulesingvrije merinowol). Novita hecht veel waarde aan het dierenwelzijn en de wetgeving in genoemde landen garandeert dit. Novita streeft naar de meest milieuvriendelijke productiemethoden en sinds 2020 is de fabriek C02 neutraal. Bijna 100 jaar vakkennis, gedrevenheid, passie en duurzaamheid garanderen een eindproduct waar de echte liefhebbers blij van worden.

Lang Yarns
Uit Zwitserland, is sinds 1860 met 6 opvolgende generaties een prachtig familie bedrijf binnen de Europese garenmerk. Tegenwoordig richten zij zich steeds meer op het dierenwelzijn. Via ‘Trace your yarns’ kan je aan de hand van de garencode op de bol terug naar de schapen en de boerderij en de verschillende processen waar de wol door heen gaat.

Schoppel Wolle
Produceert al meer dan 70 jaarvolgens de hoogste kwaliteitsnormen. Steeds meer kiezen bekende ontwerpers voor garens van Schoppel Wolle zoals Annita Wilschut van ZijMaaktHet en Stephen West van Westknits.

Istex
De toewijding aan Lopi is om hoogwaardige producten van IJslandse wol aan te bieden aan klanten die kiezen voor een natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk leven. Deze wol is OEKO-TEX Standard 100 gecertificeerd.

Nieuwsgierig geworden?

Kom, zie, voel en ervaar de vezels en het eindproduct.

Welkom, de koffie en thee staat klaar!

Monique

Welkom

Welkom bij Mo & More
De winkel met prachtige brei- en haakbenodigdheden en beleving!

Openingstijden

Donderdag: 11.00-17.00 uur
Vrijdag: 11.00-17.00 uur
Zaterdag: 10.00-14.00 uur
Of op afspraak

Contact

Mo & More
Brouwerijstraat 18
4317 AC  Noordgouwe
06 51 26 70 70
info@mo-and-more.nl
www.mo-and-more.nl

Kvk 57121656

btw-id  NL001797456B47