Het verhaal achter het garen

Het verhaal achter het garen

Trots om prachtige garens in de collectie te hebben.

Aurinkokehrä
De Aurinkokehrä-garens zijn 100% wol uit Finland, natuurlijk geverfd met eco-gecertificeerde kleuren.
De schitterende kleuren van de Aurikokehrä-collectie zijn gemaakt met ethisch en duurzaam geproduceerde natuurlijke kleurstofextracten, veilig zonder gifstoffen. Het materiaal is voornamelijk duurzame, schone en zachte Finse schapenwol, en de prachtige natuurlijke tinten van de wol completeren en geven diepte aan de tinten van de natuurlijke kleurstoffen. De wol is afkomstig van kleine boerderijen, alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd voor het spinnen van kamgaren, waarbij de kortste vezels worden verwijderd door kammen. Dit maakt het Aurikokehrä-garen buitengewoon zacht.

Fonty
Ontstaan in 1880 in Rougnat, een klein dorpje gesitueerd op de heuvels van de Creuse, aan de oevers van de rivier Le Cher. Dit landelijk en afgelegen gebied is bekend als Les Combrailles en was een plaats voor fokkers en de textielindustrie. Het is een getuigenis en overblijfsel van deze industrie, deze oude fabriek behoort tot de schatten van de plaatselijke geschiedenis. Het heeft het label gekregen “Entreprise du Patrimoine Vivant”(EPV, Levend Erfgoed), het betekent dat het een buitengewone know how heeft, die is overgebleven en van de ene generatie op de andere is overgegaan. De fabricage bestaat uit originele processen, gespecialiseerde vaardigheden, opgedane ervaring in de loop van de jaren en verfijnde technieken, tezamen met traditionele industriële gereedschappen en machines, hetwelk het team repareert, vernieuwt en geleidelijk aan afrondt, daarmee verwijst het naar de traditie van dit textielgebied.

Dundaga wool
Dit is een 100% Lets schapenwolgaren, bekend als ‘Dundaga’-garen. Het wordt gewassen volgens oude methodes, namelijk met vijverwater en zout, waardoor het tot 70% lanoline kan vasthouden! Dit garandeert dat je gebreide items uitzonderlijk warm zijn. De garens zijn prachtig geverfd met een grote verscheidenheid aan kleuren om uit te kiezen. Het kleurverloop is zeer subtiel en geeft een indruk van nuance en stijl. Omdat het garen bij Pāces Vilnas Fabrika in kleine batches wordt geverfd, krijgt elk stuk een individualiteit die ongeëvenaard is door andere reguliere garens, waardoor uw werken een uniekheid krijgen die nog nooit eerder is vertoond.
Deze wol is zeer duurzaam en neemt zelfs in kwaliteit toe naarmate de tijd vordert, door het dragen en het wassen.

CaMaRose
Trine Bertelsen is in 2008 gestart met het ontwerpen van patronen waarbij haar 3 kinderen haar inspiratie zijn. In 2010 is CaMaRose gestart met de missie om garen van goede kwaliteit te verkopen, betaalbaar en nergens anders verkrijgbaar. Bij de productie van het garen kiest Trine er voor om te werken met leveranciers die ethische en milieuregels op het gebied van dierenwelzijn en milieu nastreven. Daarnaast wil ze brei- en haakpatronen blijven ontwikkelen. Sinds oktober 2021 is CaMaRose OEKO-TEX STANDARD 100 gecertificeerd. Hierdoor worden breisters en haaksters verzekert dat er geen schadelijke chemicaliën in de garens zijn gebruikt.
*** In de winkel hebben wij alle kleuren van het prachtige garen Midnatssol en Lama-Tweed op voorraad. Natuurlijk sturen wij u het garen graag toe, stuur hiervoor een e-mail naar info@mo-and-more.nl ook voor meer informatie ***

BC Garn
BC Garn werd in 1972 opgericht als familiebedrijf door Bo Carstensen. Hij moet de passie voor garens hebben geabsorbeerd van toen hij heel klein was, want zijn moeder was een wever en zijn vader was een handelaar in tapijtwol. Haar moeder was al begonnen haar eigen garens voor haar te laten produceren omdat ze niet de soorten garens en kleuren kon die ze nodig had voor haar projecten.

Vandaag de dag ontwikkelt BC Garn een aantal hand- en machinale breigarens. Altijd gemaakt van natuurlijke vezels, vaak biologisch, deels GOTS gecertificeerd.

In het voorjaar van 2018 gingen Bo en Marianna met pensioen en droegen hun “baby” over aan Britta en Carsten Kremke. Wat een toeval dat hun voornamen zo goed bij de bedrijfsnaam pasten dat ze de merknaam BC Garn konden behouden. Britta breit al sinds ze 8 jaar oud was (in de garenwinkel van haar moeder) en op 21-jarige leeftijd was ze de jongste eigenaar van een garenwinkel in Duitsland. Haar man heeft een diploma handelsingenieur en werkt als marketingconsulent. Een geweldige symbiose om het merk te koesteren en verder te ontwikkelen in de geest van de oorspronkelijke oprichters.

Novita
Novita is een Fins familiebedrijf, dat is opgericht in 1928 en waar nu de vierde generatie het dynamische bedrijf leidt. Het is specialist in de productie van hoogwaardige garens en inspirerende patronen. De garens worden in de eigen fabriek in Finland geproduceerd en ademen door en door de Finse cultuur uit want de traditie van het ambacht wordt gekoesterd. De natuur van de noordelijke landen dient als inspiratiebron voor de unieke patronen die zowel in magazines als losse patronen worden uitgebracht. Naast Fins zijn ook honderden patronen gratis verkrijgbaar in het Engels via sociale platforms.

Alle grondstoffen komen van het Noordelijk Halfrond, tw Noorwegen, Finland, UK en Spanje ( mulesingvrije merinowol). Novita hecht veel waarde aan het dierenwelzijn en de wetgeving in genoemde landen garandeert dit. Novita streeft naar de meest milieuvriendelijke productiemethoden en sinds 2020 is de fabriek C02 neutraal. Bijna 100 jaar vakkennis, gedrevenheid, passie en duurzaamheid garanderen een eindproduct waar de echte liefhebbers blij van worden.

Lang Yarns
Uit Zwitserland, is sinds 1860 met 6 opvolgende generaties een prachtig familie bedrijf binnen de Europese garenmerk. Tegenwoordig richten zij zich steeds meer op het dierenwelzijn. Via ‘Trace your yarns’ kan je aan de hand van de garencode op de bol terug naar de schapen en de boerderij en de verschillende processen waar de wol door heen gaat.

Schoppel Wolle
Produceert al meer dan 70 jaarvolgens de hoogste kwaliteitsnormen. Steeds meer kiezen bekende ontwerpers voor garens van Schoppel Wolle zoals Annita Wilschut van ZijMaaktHet en Stephen West van Westknits.

Istex
De toewijding aan Lopi is om hoogwaardige producten van IJslandse wol aan te bieden aan klanten die kiezen voor een natuurlijk, duurzaam en milieuvriendelijk leven. Deze wol is OEKO-TEX Standard 100 gecertificeerd.

MUUD
Is een Deens merk dat zich richt op het ontwerpen van luxe, handgemaakte, leren accessoires. De tijdloze producten zijn een weerspiegeling van de Scandinavische mindset, deze invloed zie je ook terug in de stijl en functionaliteit van de producten. De simpele maar efficiënte ontwerpen werden al snel ontdekt door mensen uit de handwerk-community, die ook op zoek waren naar een manier om hun benodigdheden op een fijne manier op te bergen en mee te nemen. Zo is ‘Muud Knitting’ ontstaan, een onderdeel van de collectie dat zich specifiek richt op de ultieme uitrusting voor iedereen die van handwerken houdt. De tassen, etui’s en opbergers zijn speciaal ontwikkeld om in alle behoeftes, bij het breien of haken, te kunnen voorzien.
Als merk onderscheidt Muud zich door de unieke Deense designs, gecombineerd met een passie voor ambachtelijke verwerking van premium en duurzame materialen. De ontwerpen gaan vanaf de Deense tekentafel rechtstreeks naar de eigen fabriek in India. Als materiaal worden alleen de huiden gebruikt van lokale melkkoeien die een goed en vrij leven in de Indiase natuur hebben gehad. Het leer wordt gekleurd met verf afkomstig uit Duitsland, om te kunnen garanderen dat het aan strenge Europese kwaliteitseisen voldoet. Het leer dat wordt gebruikt, is dus duurzaam geproduceerd met een focus op dierenwelzijn en het streven is om een minimale impact op het milieu te hebben.

Borgo de Pazzi
Een Italiaans garenmerk, dat zich onderscheidt door het gebruik van natuurlijke materialen. De naam betekent letterlijk “Dorp van Gekken” en is heel bewust gekozen bij het merk dat de garen-ontwerpers voor ogen hadden. Het doel was om geen standaardgarens aan te bieden maar juist garens met iets speciaals of zelfs geks. Magic Kette is daar een mooi voorbeeld van, een sokkengaren dat
eerst moet worden uitgehaald, voordat het verwerkt kan worden. Het bedrijf heeft al meer dan 40 jaar ervaring met het
produceren van hoogwaardige en bijzondere garens. Specialisme door productkennis is kenmerkend voor de garen-ontwikkelaars. Dit zie je dan ook terug in het aanbod van unieke natuurlijke garens in veel verschillende diktes.
Het merk heeft niet alleen dierlijke-, maar ook plantaardige garens (vegan) in het assortiment. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Pima katoen, Egyptisch katoen, brandnetel, hennep, lyocel (tencel) en bamboe.
Verschillende garens die volledig gemaakt worden van gerecyclede
kleding. Om de ecologische lijn uit te breiden is in 2016 de bijzondere Amore lijn geïntroduceerd. Verschillende garens die volledig gemaakt worden van gerecyclede kleding. Deze lijn draagt bij aan bewustwording en duurzaamheid, maar heeft ook een positief effect op het milieu. Het productieproces heeft een
veel lagere CO2-uitstoot bijvoorbeeld doordat er geen verfstof, water of elektra gebruikt wordt voor het kleuren. Bovendien zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig omdat er er op creatieve wijze gebruik gemaakt wordt van partijen textiel-restanten voor het productieproces. Mensen zijn onmisbaar in het proces van handmatig sorteren en verwerken van de verschillende kleuren en
materialen. De innovatieve en geliefde Amore-lijn wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe garens, variërend in diktes, samenstelling en kleur
Een andere unieke eigenschap van Borgo de Pazzi, is dat alle
garens in Italië geproduceerd worden. Het productieproces vindt plaats in de eigen fabriek van moederbedrijf Effe Elle of door één van de partners in het plaatselijke district (Prato – Toscane). Het merk heeft daardoor een 100% made in Italy keurmerk, afgegeven door het Italiaanse Instituut ter bescherming van producenten.

Nieuwsgierig geworden?

Kom, zie, voel en ervaar de vezels en het eindproduct.

Welkom, de koffie en thee staat klaar!

Monique

Welkom

Welkom bij Mo & More
De winkel met prachtige brei- en haakbenodigdheden en beleving!

Openingstijden

Donderdag: 13.00-17.00 uur
Vrijdag: 13.00-17.00 uur
Zaterdag: 10.00-14.00 uur
Of op afspraak

Contact

Mo & More
Brouwerijstraat 18
4317 AC  Noordgouwe
06 51 26 70 70
info@mo-and-more.nl
www.mo-and-more.nl

Kvk 57121656

btw-id  NL001797456B47